Tijgerhaai

Uiterlijk


De tijgerhaai dankt zijn naam aan de strepen die hij op zijn lichaam heeft. Naarmate het dier ouder wordt verdwijnen deze strepen. Deze strepen zijn donker grijs, de rest van zijn lichaam is grijsbruin, zijn buik is wit.Hij is de grootste haai in zijn familie. Ze kunnen een lengte hebben tussen de 5 en 7,5 meter lang. En kunnen tussen de 700 en 900 kilo wegen.
Tijgerhaai
Tijgerhaai
De tijgerhaai heeft grote kop met grote ogen en een stompe snuit. In zijn bek heeft hij grote driehoekige tanden met gezaagde randen. De tijgerhaai heeft verschillende rijen met tanden achter elkaar. Als een tand breekt of uitvalt schuift de volgende tand naar voren.

Leefgebied en voedsel


De tijgerhaai word het meest in diep water op open oceanen aangetroffen. Overdag zwemmen ze meestal op een diepte van ongeveer 140 meter.Ze komen wereldwijd voor in tropische en gematigde wateren voor. Ook voelen ze zich thuis in troebele riviermondingen.Als de schemering begint te vallen komt de tijgerhaai uit de diepte om op zoek te gaan naar eten, de jacht gebeurd meestal tijdens de nacht.
Tijgerhaai
Tijgerhaai
De tijgerhaai is een alleseter, er zijn tijgerhaaien gevangen die onder andere nummerplaten, bierblikjes wijnflessen en rubberbanden in hun maag hadden. De tijgerhaai jaagt op eigenlijk alles wat eetbaar is, of niet natuurlijk. Door de enorme bijtkracht wat het beest heeft kan hij zelfs de schilden van schildpadden kraken. Voornamelijk leeft de tijgerhaai van zeehonden,inktvissen, andere haaien en vissen.

Voortplanting


Tijdens de paartijd is de tijgerhaai agressief en strijdlustig. Het vrouwtje word tijdens het paren vast gehouden door het mannetje met vinnen die ook wel grijporganen worden genoemd. In de zomer bevrucht het vrouwtje haar eitjes met de sperma die ze heeft bewaard. De eitjes worden in de buik van de moeder uitgebroed.
Tijgerhaai
Tijgerhaai
De baby-haaitjes ontwikkelen zich in ongeveer 16 maanden of tot de septembermaand erna. Dan worden ze geboren, bij hun geboorte zijn ze ongeveer 50 tot 90 centimeter lang. In de jaren erna groeien ze met wel 25 tot 30 centimeter per jaar. Mannetje zijn geslachtsrijp als ze tussen de 2,26 tot 2,90 meter lang zijn, terwijl vrouwtjes pas geslachtsrijp zijn als ze tussen de 2,50 tot 3,25 meter lang zijn.

Bekijk ook mijn andere website: SandraSieraden.nl

Deze website is mede mogelijk gemaakt door VoordeelHoster